категорії: блоґ-запис

Українське мистецтво набуває популярності у світі

теґи: Грузія

У Національному Музеї  Грузії в Тбілісі  триває виставка із фонду Музею сучасного  образотворчого мистецтва  України, на якій представлено понад 100  творів знаменитих українських митців XX – XXI-го століття.

     Твори Олени Яблонської, Бориса Рапопорта, Віктора Рижиха, Олександра Ройтбурда, Федора Тетянича, Любомира Медвідя, Петра Столяренка та багатьох інших українських художників з усіх культурно-мистецьких центрів нашої країни презентовані для ознайомлення грузинським глядачам.

     Віце-прем’єр Грузії з євроінтеграції Георгій Барамідзе, який разом із понад двохстами відвідувачами прийшов на урочисте відкриття виставки, висловив упевненість, що в часи політичної кризи рятувати стосунки повинно мистецтво. «Це, звичайно, дуже важлива ланка, яка і далі укріплюватиме  зв'язки між нашими дружніми братськими народами.  Адже в Грузії, за всіма опитуваннями громадської думки, Україна – на першому місці серед тих, кого грузини сприймають як найближчого друга». 

     Посол Грузії в Україні Григол Катамадзе, який спеціально прилетівна відкриття, стверджує, що грузини активно цікавляться не лише політичною чи економічною Україною, а й мистецькою. «Багато людей у Тбілісі прийшли подивитися на роботи українських художників і дуже добре, що представлений не один, а 100 майстрів та мистецькі напрямки з усіх куточків України. Відтепер грузини мають змогу побачити всю Україну, не виїжджаючи з Грузії». 

     Художник Віктор Рижих, який супроводжував свою роботу «Жирона» з Києва до Тбілісі, переконаний, що у часи кризи такі меценатські арт-мандрівки необхідні для художників, як повітря: «Радісно, почесно, що роботи мають такий широкий діапазон експонування. Багато було у мене виставок, в тій же Іспанії, була виставка в Чикаго, але до Грузії – особливе відношення. Грузія – це моя улюблена країна».

     Директор Музею сучасного образотворчого мистецтва України Михайло Шевченко охарактеризував виставку творів із фонду Музею як показник успішного руху українського мистецтва за межі нашої держави, адже це – перший міжнародний культурний проект останніх десятиріч між обома країнами: «Я  вважаю, що це – наш успіх. Серед представлених творів українського мистецтва є справжні перлини, і нам є чим пишатися».

     А поки грузини мають змогу познайомитися та обговорити українське мистецтво, Музей сучасного образотворчого мистецтва України в рамках запланованого проекту під назвою «Арт-Voyage» розпочинає підготовку до своїх наступних арт-мандрівок. 
 

Нагадаємо, що українська виставка урочисто відкрилася в Тбілісі 30 квітня і була організована за підтримки Банка Грузії та інвестиційної компанії  BG Capital.