категорії: блоґ-запис

Відкривається виставка живопису Віктора Григорова – «українського Модільяні»

теґи: українського

27 травня 2010 року в Музеї сучасного образотворчого мистецтва України (вул. Глибочицька,17) відбудеться урочисте відкриття виставки живопису одного з видатних  українських художників – Віктора Григорова (1939  – 2002), визнаного не лише в Україні, а й за кордоном. Зокрема, його твори мали успіх уШвеції, Австрії, Італії, Шотландії, Франції.

Так, у Франції В.Григорова називали «українським Модільяні», а його живопис часто порівнювали з Пікассо.  Однак, за словами Ніни Велігоцької, кандидата мистецтвознавства,  заслуженого діяча мистецтв України, він завжди презентував саме свою країну. «Якщо ви будете проходити повз виставки зупиніться, щоб відкрити для себе одного із найбільших слов’янських художників», – саме ці  слова були  рекламою під час його виставки у Франції.

Як зазначає Ніна Велігоцька: «У душі Григорова жила вірність «розстріляному українському ренесансу»: Лесю Курбасу, Михайлу Бойчуку. Драма їхнього життя стала невіддільною від його власної дороги.…Вітражі, різьба по каменю, метал, дерево, гобелени є свідченням того, що Григоров володів ренесансним даром універсалізму».

В.Григоров сам себе визначав словами: «Хто я — «експресіоніст» чи «неоекспресіоніст», як називають мене критики? Мої картини народжуються у стані стресу, інтуїції, відкидаючи форми й напрямки у мистецтві…Чисте полотно на підрамнику для мене — як живе — неначе з нього виходять якісь струни, на яких я граю..».

 Виставка, на якій буде представлено близько двадцяти картин художника, триватиме до 27 червня 2010 року на третьому поверсі у малій залі Музею сучасного образотворчого мистецтва України.